creiereală

Revista lunara pentru autonomia gândiri critice

Hartă

untitled

AFGANISTAN: România, NATO şi războiul (care nu se mai termină o dată)
Mulţi români nu ştiu asta, dar România e în război de foarte mulţi ani. Fiind membră NATO, România participă activ la războiul inutil din Afganistan, război început de SUA. Până în acest moment, 26 de soldaţi români au murit în cadrul operaţiunilor. În acest moment, 1050 de alţi soldaţi sunt în continuare în Afganistan. Care este rolul lor? Soldaţii români nu merg în misiuni, ci mai mult joacă rol „defensiv”, precum „patrulare”. Defensiv faţă de cine? Stai aşa, că nu e bine. Defensiv e atunci când te afli pe un teritoriu considerat al tău, în cazul nostru, să zicem teritoriul ocupat de către statul român. Dar nu mai e defensiv când soldaţii se află la câteva mii de kilometri distanţă, într-o altă ţară.
Soldaţii români participă la subjugarea, uciderea, distrugerea a tot ce este considerat a fi „inamic”, „terorist” în Afganistan, adică, cam tot şi toţi. Ei atacă, chiar dacă nu direct. Ei sunt inamicii populaţiei locale – precum sunt şi ceilalţi soldaţi NATO de acolo. Aşa că nu e de mirare că unii mor. Defensivi sunt cei care locuiesc acolo. Aceştia au rolul de a-i scoate pe inamici din ţara lor.
Spiritele patriotice din ţară s-au înflăcărat, „au mai fost ucişi câţiva soldaţi români, să le fie ţărâna uşoară”. Dar ţărâna le-ar fi fost mult mai uşoară dacă nu ar fi murit într-un război. Războaiele acestea nu sunt războaiele oamenilor, ci ale claselor conducătoare.
Încă un lucru. Soldaţii români care au fost ucişi acolo şi alţii care încarnează viziunea României nu sunt nişte soldaţi ghinionişti, săraci care au fost traşi la sorţi şi obligaţi cu forţa să meargă. Pe de o parte, a fost decizia lor de a merge să participe într-un război la mulţi kilometri depărtare de ţara lor, drept mercenari plătiţi bine pentru serviciile lor anti-teroriste. Nemernici autentici care sunt dispuşi în mod conştient – şi literal vorbind – să păşească peste cadavre spre a face bani.
Deci, pentru data viitoare avem o dorinţă: toţi soldaţii români să se întoarcă acasă din Afganistan, în ţara lor dragă…în coşciuge. Sau chiar în viaţă. Depinde de încăpăţânarea lor.

 

Hong Kong China Shoe Factory Strike- --

CHINA: One of these days these shoes are gonna walk all over you
Din moment ce în această parte a planetei, clasa muncitoare este încă absentă (în mod practic şi teoretic), să aflăm câteva ştiri îndepărtate; dintr-un loc de unde aceasta încă mai există (potrivit intelectualilor şi a clasei mijlocii).
Cel mai mare producător de păpuci sport din lume este, desigur, unul chinezesc. Se numeşte Yue Yuan şi produce pentru toate firmele cele mai cunoscute precum Nike, Crocs, Reebok, Puma, Asics, Timberland etc. În mijlocul lui aprilie a început o grevă la şapte fabrici ale companiei, care în mod rapid s-au extins aducând laolaltă peste 60.000 de muncitori în străzi. A fost cea mai mare grevă din fabricile exploatatoare aflate în delta râului Pearl din 2010 încoace – aici aflându-se cea mai mare zonă industrială din lume – când a existat o explozie de greve în masă la fabricile Honda.
Muncitorii au intrat în grevă atunci când au realizat că le erau date de către companie să semneze contracte goale, şi că aceasta le fura contribuţiile din ultimii 20 de ani pentru fondurile de asigurare. Mai mult decât atât, aceștia au cerut creşterea salariilor. Din momentul în care greva a început să se răspândească şi la alte companii subcontractate de către Yue Yuan, iar pierderile provocate de grevă au început să fie măsurate în ordinul zecilor de milioane de dolari, şefii s-au dat bătuţi: au promis să plătească banii furaţi, să ofere contracte noi şi să crească salariul cu $37 (230 yuani) pe lună.
Cineva se va gândi: acele lucruri se întâmplă când greviştii sunt de ordinul miilor. Poate că observaţia corectă este una diferită: aceste lucruri se întâmplă când muncitorii sunt conştienţi de poziţia lor şi sunt determinaţi să lupte în mod serios pentru drepturile lor.

International_China_04

Advertisements

Răspunde

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: