creiereală

Revista lunara pentru autonomia gândiri critice

Când porcii ucid copii, oamenii vor să-i distrugă pe ucigași

berkin
— Salut, eu sunt Alexis.
— Salut Alexis. Eu sunt Berkin.
— Berkin. Ce nume ciudat. Câţi ani ai?
— 15. Iar tu?
— 15. Am avut 15 ani. Aş fi avut 21 de ani, doar dacă aş mai fi fost acolo…
— Ce vrei să spui?
— Ştii Berkin, într-o zi am putea să mergem să ne jucăm baschet, amândoi. Nimic nu ne va împiedica, nici Marea Egee, nici faptul că vorbim limbi diferite, zic şi eu…poate într-o zi vom merge să ne jucăm baschet, sau într-o
plimbare, sau altceva,
deci, ce zici?
— Pentru că, Alexis, amândoi avem ceva în comun.
— Da, Berkin, avem. Am fost ucişi. De către cei cu uniforme…şi acum…
— Şi acum?
— Să sperăm că, prin faptul că am murit, cei care mai sunt acolo vor continua să lupte. Aşa încât alţi copii ca şi noi să poată avea discuţia asta.

6 decembrie 2008
Alexandros Grigoropoulos şi cu nişte prieteni stăteau şi glumeau prin cartierul Exarcheia, din Atena. La un moment dat a venit o patrulă de poliţie. Au urmat câteva schimburi de replici, în mare parte, violente şi vulgare din partea porcilor, cu scopul de a-i provoca pe adolescenţi. Unul dintre porci şi-a scos arma şi a tras în Alexis. Copilul a fost dus la spital unde a fost declarat mort. La auzul acestei fapte, oamenii din cartier, au început să iasă pe străzi. Vestea s-a răspândit, iar în doar câteva ore a început ceea ce va fi cunoscut drept „revolta grecească din 2008„ o perioadă de câteva săptămâni plină de proteste violente anti-guvernamentale, care s-a răspândit prin zeci de oraşe. Uciderea cu sânge rece a unui copil a fost ultimul strop pentru foarte mulţi greci, iar din acel moment a început o schimbare radicală a unor părţi din societate. Oamenii au început să caute alternative la batjocura cunoscută sub numele de Uniunea Europeană, FMI, Banca Mondială şi statul elen.

11 martie 2014
Berkin Elvan este declarat mort, după ce a fost timp de 269 de zile în comă. În iunie 2013 – când protestele din Turcia erau încă la apogeu – a fost împuşcat de un porc cu o canistră de gaz lacrimogen, în timp ce mergea să cumpere pâine pentru micul dejun. Pe toată durata celor 269 de zile, starea lui de sănătate a fost monitorizată de milioane de oameni prin prisma social media. Între timp, protestele s-au micşorat, de la zeci şi sute de mii de oameni s-a ajuns doar la câteva mii. Dar când Berkin a fost declarat mort, spiritul protestelor a fost reaprins. Din nou, sute de mii de oameni au invadat străzile, participând la înmormântarea copilului sau la proteste de comemorare. Iar din seara zilei morţii lui Berkin au reînceput luptele. Luptele împotriva guvernului care-şi bate joc de oameni.

Câţi copii trebuie să moară ca să ne trezim cu toţii şi să ne dăm seama că avem aceeaşi inamici, capitalismul, băncile şi statul…?
Advertisements

Răspunde

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: