creiereală

Revista lunara pentru autonomia gândiri critice

Hartă

Europe_blank_laea_location_map-01

UCRAINA: Miliţiile fasciste versus statul fascist
Înainte de a începe, doresc a sublinia că textul nu doreşte a generaliza, ci doreşte a sublinia anumite aspecte ale grupurilor cele mai vizibile din cadrul evenimentelor recente din Ucraina.
Suntem cu toţii cu ochii pe ecran şi citim despre revolta oamenilor din Ucraina. Marea problemă este faptul că avangarda, cei pe care-i vedem cu bâte, scuturi, echipaţi de război, sunt oameni care aderă la ideologia fascistă. În ciuda faptului că ceea ce doresc ei să facă, adică o luptă de independenţă faţă de Rusia, SUA, UE, urmările (în cazul victoriei acestora) ar fi catastrofale faţă de cei ce nu fac parte din grupurile sociale, religioase, etnice, etc., acceptate de către extremiştii de dreapta.
Ceea ce se întâmplă acuma în Ucraina este ceva ce duce către război civil. Tactica ultra violentă a grupărilor fasciste este una care nu poate fi considerată auto-apărare, ceva ce poate fi legitimată. Este atac direct cu scopul de a răsturna guvernul şi de a prelua puterea. Desigur, violenţa statului, prin prisma organelor de represiune este cât se poate de condamnabilă, dar reacţia miliţiilor este una de violenţă maximă. Să nu mai vorbim că cele trei partide din opoziţie, cele care oferă banii şi materialele pentru aceste miliţii şi proteste. Unele mai fasciste decât celelalte, cel mai cel fiind partidul Svoboda (Libertate), un partid care are un istoric destul de plinuţ şi nu prea plăcut (multe acţiuni violente contra „inamicilor”). Plus că aceştia sunt mari fani ai lui Stepan Bandera, un colaborator al regimului nazist din vestul Ucrainei (în timpul celui de-al doilea război mondial).
Între timp, s-au trezit cazacii. Aceştia adoptă o ideologie naţionalistă mai de rit medieval. Viaţa lor se învârte în jurul milităriei, iar aceştia sunt dispuşi să ajute guvernul lui Ianucovici împotriva protestatarilor şi extremiştilor.
Amuzant, nu? Oameni aflaţi pe aceeaşi baricadă a ideologiei, ajunşi în faţa unui conflict direct. Naţionalişti contra naţionalişti.

GRECIA: Crime de stat şi Europa consimte
Ai vizitat vreodată „exoticele” plaje ale Greciei? Ţi-ai dori să înoţi în apa clară de culoare albastru-verzuie a mării Egee? Ştii câţi oameni sunt ucişi în fiecare an în marea aceea?
Pe 24 ianuarie, relatările unor martori oculari, supravieţuitori ai unui naufragiu în Farmakonisi, dezvăluie adevărul a ceea ce s-a întâmplat, ceva ce, din păcate, se suspecta de multă vreme. „Încercam să ne urcăm pe vasul pazei de coastă, ei ne loveau şi ne aruncau înapoi în mare. Un copil mic de un an striga ’ajutor, mamă, tată’. Am pierdut patru copii şi pe soţia mea.” „Am pierdut-o pe fiica mea, pe cei doi băieţi şi pe soţie. Aceştia aveau 9, 11 şi 13 ani. Ne-au aruncat în mod deliberat în mare. Ne înjurau.”
Această crimă în masă a copiilor şi a femeilor de către statul elen (oameni ai Coastei de Pază Greceşti) lângă insula Farmakonisi nu este un incident unic şi nicidecum o tragedie, din moment ce ignoranţa este necesară ca tragediile să se întâmple. Este încă unul din rezultatele politicilor criminale conştiente ale Greciei în ceea ce priveşte graniţele sale. Favorizată şi motivată de politicile Uniunii Europene, Grecia a instalat un mecanism criminal atât pe pământ cât şi pe mare, al cărui obiectiv declarat este în cel mai bun caz tortura şi în cel mai rău caz, moartea imigranţilor care călătoresc către Europa.
Războiul împotriva imigraţiei este o prioritate de top al preşedinţiei greceşti în UE. În acest cadru, Şeful poliţiei greceşti îi invită pe alţii să facă „viaţa imigranţilor insuportabilă”, iar Ministrul Sănătăţii strigă că „avem nevoie de oameni morţi la graniţe” în timp ce cooperarea dintre poliţie şi criminalii nazişti de la Zorii Aurii se poate observa lesne pe străzi.
Deci, data viitoare când vei avea de gând să călătoreşti în Grecia cu scopul de a te bucura de plajele şi marea grecească, doar aminteşte-ţi că acolo unde înoţi se află mormintele imigranţilor, o imensă mare-mormânt care „păstrează” Europa ta „în siguranţă”.

Advertisements

Răspunde

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: