creiereală

Revista lunara pentru autonomia gândiri critice

Cele patru boli ale muncitorului modern

A boss shouting at worker

1. Sindromul şefului
Sunt aşa de mulţi muncitori care suferă de „sindromul şefului”. Vor să devină şefi. Şi, drept urmare, se comportă ca atare. Faţă de ceilalţi muncitori, colegi, ei se joacă de-a „stăpânii” iar faţă de şefii lor de-a „sclavii”. Deci, este foarte greu să scapi de şefi.

 

PIC_CR01_03

2. Victimele modei
Prea mulţi muncitori se gândesc la momentul când se vor „îmbăia”, chiar şi atunci când mediul în care înoată e foarte afectat. Cu certitudine ar fi greu să mergi la un protest sau marş în costum de baie, şlapi şi banderole gonflabile, şi, ca atare, ei le evită.

 

PIC_CR01_04

3. Alergie la acţiune
În general muncitorii adoră să stea la rând ca să-şi asigure un loc la un concert, adoră să fie înghesuiţi în localul lor preferat, adoră să aştepte trenul către un paradis artificial. Doar cei care nu sunt alergici la acţiune pot înţelege că pe străzi nu există ambuteiaje, visele nu pot fi vândute, şi nici speranţe pentru o „viaţă uşoară”.

 

PIC_CR01_05

4. Virusul plictiselii
În cele din urmă, oamenii sunt aşa de plictisiţi de viaţa lor, încât preferă să lucreze pe gratis ajutând sistemul să progreseze. Ca preoţi voluntari ai secolului XXI, aceştia decorează capitalismul cu flori colorate numite „responsabilitate socială”, „satisfacţie morală”. Cel puţin aceştia pot declara în mod deschis că nu le place viitorul apropiat, că şi-ar dori să zboare deasupra mizeriei căreia au fost predestinaţi.

Advertisements

Răspunde

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: